DE WARMTEPOMP

De warmtepomp is een machine die de warmte van de zon aanwezig in de lucht, de aarde en de grondwater benut. Ze put deze energie buiten en verandert haar in energie voor uw huis, voor uw verwarming of uw warm water voor het sanitair.
Een warmtepomp kan evengoed in een nieuwbouwproject als in het kader van een renovatie geplaatst worden.

Hoe werkt het?

Het werkingsprincipe van een warmtepomp gebruikt de eigenschappen van de drukwijziging van een vloeistof.
Dit principe is in feite vergelijkbaar met dat van een koelkast maar omgekeerd: in een koelkast wordt de warmte van binnen naar buiten afgevoerd.
De warmtepomp put de calorieën uit de omgeving, ook al lijkt deze omgeving koud, om ze onder de vorm van warmte vrij te maken.

De verschillende warmtepompsystemen:

De grond/water warmtepomp

Dit systeem gebruikt het principe van de geothermie. De grondtemperatuur is stabieler dans de luchttemperatuur. De warmtepomp zal haar energie putten dankzij een horizontaal of verticaal opvangnetwerk via een buizennetwerk gevuld met water.

De water/water warmtepomp

In dit systeem wordt het grondwater (dat midden in de winter nog een temperatuur van 7 tot 12°C kan halen) gepompt en geleidt naar de verdamper van de warmtepomp waar ze de nodige warmtegraad vrijgeeft voor de verwarmingsinstallatie.

Om grondwater te kunnen pompen, moeten we over een pomp alsook een put beschikken om het water op te halen.

De lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp haalt de warmte op die aanwezig is in de lucht dankzij een buiteneenheid alvorens die door te geven aan de binneneenheid belast met het verwarmen van het water van het verwarmingssysteem.
Dit pompmodel heeft geen uitgebreid opvangnetwerk nodig, maar het rendement hangt sterk af van de luchttemperatuur.
Een lucht/water warmtepomp wordt meestal gebruikt bij renovaties, in combinatie met een condensatieketel die de nodige warmte zal brengen indien nodig.

De lucht/lucht warmtepomp

Dit pompsysteem werkt volgens hetzelfde principe als de lucht/water pompen met dat verschil dat de warmte die buiten opgehaald wordt in de vorm van warme lucht in de woning wordt ingeblazen.
We gebruiken dit systeem wanneer de configuratie van het gebouw de installatie van een netwerk met circulerend water niet toelaat. Dit systeem zal ook als airco dienen om de kamers te verkoelen.

Onze merken