DE KETELS

Hoe kiest u uw installatie? De aard van uw project, of het een bouw, een renovatie of gewoon de noodzaak om uw ketel te vervangen is, uw noden en eisen zullen een invloed kunnen hebben op uw keuze.

Enkele vragen die u zich moet stellen

Bij het aanschaffen van een nieuwe ketel is het belangrijk om zich enkele vragen te stellen die uw keuze kunnen beïnvloeden : Welke energiebron zal de ketel voorzien? Over welke ruimte beschik ik? Wat is de oppervlakte van mijn woning? Wat is mijn sanitair warm water behoefte? Welk verbrandingstype vereist mijn woning?

De energiebron

Alvorens uw ketel te kiezen, moet u de energiebron bepalen die deze zal voorzien.

Mazout

Vroeger waren de mazoutketels vervuilend en namen ze veel plaats in beslag maar de huidige modellen zijn sterk verandert. Het voordeel van de mazoutketel is dat hij overal geplaatst kan worden want hij vergt geen aansluiting op een distributienetwerk. U zal echter verplicht in een opslagtank moeten investeren.

Gas

Indien er aardgas ligt in uw straat is de gasketel een verstandige keuze. Eens u op het netwerk aangesloten bent, moet u zich inderdaad geen zorgen meer maken over de brandstoftoevoer van uw ketel. Deze keuze is ook goed voor het milieu aangezien een gasketel tot 25 % CO2 minder uitstoot dan een mazoutketel.
Merk ook dat de gasketels in tegenstelling tot de mazoutketels geen jaarlijks onderhoud vergen.

De beschikbare ruimte

De ruimte die uw toekomstige ketel zal ontvangen is een van de belangrijkste criteria waar u rekening mee moet houden. Het is deze ruimte die u inderdaad eerder voor een vloerketel of eerder voor een wandketel zal doen kiezen.
Vroeger waren ze meestal minder krachtig dan de vloerketels, maar de wandketels hebben zodanig geëvolueerd dat we nu heel krachtige wandketels kunnen vinden die heel weinig ruimte nodig hebben. Ze kunnen zo eenvoudig in een keuken of een badkamer geplaatst worden.
De vloerketel heeft het nadeel dat hij veel plaats inneemt maar staat bekend voor zijn stevigheid. Zijn levensduur is dus langer (+/- 25 jaar tegen 15 jaar voor een wandketel).

De oppervlakte van uw woning

Deze factor zal doorslaggevend zijn voor de keuze van uw ketel. De te verwarmen oppervlakte zal de kracht van uw ketel bepalen.
Een te zwakke ketel zal u niet het verwachte rendement leveren en een te krachtige ketel zal ongegrond verbruiken en uw factuur dus onnodig verhogen.
Het is dus noodzakelijk om een ketel te kiezen die overeenkomt met uw werkelijke behoeften.
De verplicht geworden ErP-label (energie-efficiëntie) geeft u ook een goede indicatie van het vermogen en het verbruik van de verschillende ketels. Aarzel dus niet om u erop te beroepen.

Wat zijn mijn sanitair warm water behoeften?

Naargelang uw warmwaterverbruik en uw gewoonten hebt u verschillende opties bij het kiezen van uw ketel.

De gecombineerde of gemengde ketel

Dit soort ketel met ogenblikkelijke warmwaterproductie voorziet in de centrale verwarming alsook het sanitair warm water.
Hij biedt het voordeel dat u maar een toestel zal nodig hebben voor die twee functies.
Zijn capaciteit is echter beperkt. Als u met meerdere personen tegelijk water gebruikt, loopt u bijgevolg het risico om er niet genoeg te hebben. Dat is vaak wat er gebeurt als iemand de afwas doet terwijl er iemand anders zijn handen wast en er nog iemand aan het douchen is.
Dit soort ketel is dus eerder aanbevolen voor een woning met gewone comfortnormen.

De boiler

Kiezen voor een boiler aangesloten op uw ketel biedt u een comfortabelere oplossing voor uw warmwaterproductie.
De tank dient om constant een hoeveelheid warm water te hebben.
Aangezien de doorstromingscapaciteit van een degelijke configuratie groter is, zal u ook probleemloos op verschillende plaatsen tegelijk warm water kunnen gebruiken.
De boiler kan op elektriciteit, op zonne-energie of thermodynamisch werken en is beschikbaar met verschillende capaciteiten naargelang uw behoeften.
Weet dat sommige merken ook ketels bieden waar de boiler in opgenomen is om een enkel geheel te vormen.

De condensatieketel

De condensatietechniek gebruikt de latente warmte in de waterdamp van de gas- of mazoutverbranding dankzij een grote warmtewisselaar. Aangezien bijna alle energie wordt gebruikt, heeft de condensatieketel een veel hoger rendement dan de klassieke ketels.

De condensatietechniek gebruikt de latente warmte in de waterdamp van de gas- of mazoutverbranding dankzij een grote warmtewisselaar. Aangezien bijna alle energie wordt gebruikt, heeft de condensatieketel een veel hoger rendement dan de klassieke ketels.

In vergelijking met een lagetemperatuurketel kan een condensatieketel een aanzienlijk deel van de waterdamp van de verbrandingsgassen condenseren om meer bruikbare warmte vrij te maken.

Een condensatieketel heeft dus minder brandstof nodig voor eenzelfde rendement.

Een condensatieketel op gas zal u tot 35 % laten besparen in vergelijking met de ketels van de vorige generaties.

De condensatieketel op mazout werkt volgens hetzelfde principe als een condensatieketel op gas. Hij gebruikt de afvalwarmte geproduceerd door de mazoutverbranding.

Deze techniek maakt het mogelijk om de energiekosten met 15 % te verlagen.

Merk dat de installatie van een condensatieketel vaak de aanpassing van een bestaande schoorsteen vergt.

Onze merken